"A VÉLEMÉNY SZABAD"

Ez, egy délelőtti műsor címe volt a Petőfi Rádióban, bimbódzó demokráciánk idején. De puccsszerűen leváltotta a "NAGYON ZENE", és úgy látszik sokunknak fel sem tűnik a váltás. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a "A VÉLEMÉNY SZABAD", csak senkit sem érdekel. Ezen a lapon különböző témákról mondok véleményt, a törvényes keretek határain belül, szabadon magamnak.

 

A politikáról


Hindu bölcs tanmeséje:
Két tehénlepény úszik a Gangeszen. Melyikbe kapaszkodik a fuldokló? Nyilván a nagyobba. Mi ebből a tanulság?
Egyik szar sem sokkal jobb a másiknál, de a nagyobb ígéretesebbnek tűnik.

 

A „Szavak ereje”


Valóban, a szó, a szavak energiát hordoznak, erőt közvetíthetnek, vagy éppen gyengíthetik erőinket.
1957 elején egy távoli rokonunk, húsz év körüli fiatalember, a Szabadság híd egyik tartóelemére írta krétával: M.U.K. Ezt akkoriban, a forradalom leverése után sokan suttogták, annak a rövidítése volt, hogy Márciusban Újra Kezdjük! A hídőr értesítette a belügyeseket, rokonunkat letartóztatták, összeverték, bebörtönözték ellenforradalmi lázítás vádjával. A belügy komolyan vette, hogy a szavak lázíthatnak, mozgósíthatnak.
Velem ez nem történhetett volna meg, ha akkor vagyok húsz év körüli vagyok, de csak négyéves voltam. Nem azért, mert nem lettem volna híve, résztvevője az önkény elleni lázadásnak. Vagy, mert ügyesebb lettem volna. Egyszerűen ilyen szót, hogy MUK nem írtam volna fel sehová sem. Ez a szó pont az ellenkezőjét sugallja, mint amire a mögötte álló tartalom felszólít. „Muk” lehet egy kedves mesefigura, de nem lehet elindítója társadalmi méretű cselekvésnek. Ez a rövidítés magába folytja a gondolatot.
Ahogyan az M ereggy seggbe rúgja Kossuth Lajost. Mert minek is a rövidítése az „M” betű? Magyar ereggy! Kossuth Rádió, A SZAVAK EREJE!
Egyszerűen hihetetlen, de igaz.
Amikor a Petőfi adót lerohasztották piti zenedióvá, (NAGYON ZENE lett belőle, ahol reppelő primitívek váltják egymást az ingyérislejáchatoddal) eszembe jutott Buda bevétele. Egyszerűen besétáltak, és elfoglalták a törökök. Csak úgy, trükkösen (talán ez a szó is ekkor keletkezett). Nagyobb harc, küzdelem nélkül.
De ki foglalta el az egyik legjobb közszolgálati rádiónkat, harc nélkül, csendben, ilyen trükkösen? Sebaj, nézzük a pozitív oldalát. Így könnyebb lesz megtalálni Petőfi Sándor (és nem Sára) földi maradványait. Elég egy hangradarral végigpásztázni a számba vehető helyszíneket, és ahol a legnagyobb a turbolencia, ott kell leásni. Mert, hogy Sándorunk forog a sírjában, azt illetően semmi kétségem.
És akkor bemondták, hogy mától M. ereggy! És megindokolták, hogy ezzel a jövőt vesszük ki a zálogházból, mert a nagyon degetálishoz ez jobban megy. És a reklámblokkban megszólalt a Sláger Rádióból ismert szöveg: Jelölje be rádiósnaplójában, mikor hallgatta az M. ereggy! Kossuth Rádiót. Kíváncsi vagyok, mikor lesz a két rádió teljes fúziója, és milyen néven. Lehet, hogy Boros és Bochkor állnak a egész mögött?
És a nép, az Isten adta nép beveszi. Már annyira fásultak az emberek, a hallgatók többsége, hogy mindent bevesznek egy vállrondítással. Vagy átváltanak más csatornákra, például az egyre színvonalasabb Klub Rádióra, vagy az Info-rádió adására.

Kiváló példa, hogyan lehet úgy elvenni, hogy hozzáteszünk. Mert ha új tartalmakat akartak volna sugallni a névváltoztatással, akkor Széchenyi Rádió, vagy Deák Rádió lehetne a Kossuth és Petőfi adóból. Aktuálisabb lenne a jelentésük. Valódi reformról szólna, ahol építenek, fejlesztenek, és segítik a nemzet túlélési esélyeit. Párbeszédet, megegyezést jelentene a balos-jobbos pszeudológiák által felfűtött drukkerek összecsapásai helyett, amin a politikusok mosolyognak legjobban a kulisszák mögött, miközben közösen kiügyeskedett bevételeiket számolják.

az oldal még fejlesztés alatt

 

MIÉRT HAYKOVATS? ÖNÉLETRAJZ BLOGkOLÁS NAGYVÁROSI AUTÓZÁS

TALÁLMÁNYOK "A VÉLEMÉNY SZABAD" ILYÉS MÁRTÁRÓL FOTÓ GALÉRIA

KÉPZŐDMŰVEIM AZ ORFEÓRÓL VERSEIM AKTUÁLIS RECEPTEK EMLÉK-KÉPEK Kapcsolat