TALÁLMÁNYOK

Kovács István Haysmith ötletei-találmányai

és más érdekességek

Első találmányom 10-11 évesen vetettem papírra. Akkor még nem volt televíziónk, nem jártam külföldön. De többször megálltam az aszfaltozókat nézni, és átéreztem, milyen nehéz lehet nyári melegben a forró bitument egy fából készült szerszámmal lesimítani az útra. Ezért kitaláltam az önjáró aszfaltozó gépet. Ilyen masina nyugaton már biztosan működött, de én akkor még nem hallottam róla. Ha előkerül a rajzom, mellékelni fogom.

Tizenkét éves voltam, amikor saját hálóhelyet kaptam nagyapám szabóműhelyében. Akkoriban kezdtem indián könyveket olvasni. Cooper, May Károly történeteit nehezen tudtam letenni esténként. Apám tíz órakor szigorúan leoltotta a villanyt, és alvást parancsolt. Kezdetben elemlámpával olvastam tovább, de az ajtó alatt kiszivárgó fényre apám mérgesen berontott, és elvette az elemlámpát. Akkoriban politechnika órán megtanították az egyszerűbb áramkörök kapcsolását. Szereztem telefondrótot, konzervdobozból két lemezcsíkot vágtam egy régi szabóollóval. Az ajtótokhoz, meg a nyíló oldal tetejéhez csavaroztam a rugalmas fémcsíkokat, ebből lett a kapcsoló. A telefondrótot az ágyamig vezettem, az égőt és a laposelemet megfelelően összekötöttem. Amikor kinyílt az ajtó, megszakadt az áramkör. Így amikor apám benyitott, a világítás rögtön megszűnt. Azt hihette, hogy az udvarról világított be valami, és szép csendben visszavonult. Ezzel a megoldással sokáig nem buktam le.

A Rubik kocka nemzetközi sikere ösztönzött valódi találmányok létrehozására. Az első egy affin gömbökből álló, a kínai csontgolyóra emlékezető játékszer volt. Ezt be is adtam a Magyar Találmányi Hivatalba.

 

Ezt a működő modellt fogorvosi műgyantából öntöttem. Legbelül egy gömb van, amit két héj vesz körül. A gömbhéjak belsejében egymást metsző köríveken trapéz keresztmetszetű hornyok vannak kialakítva. A gömbön és a belső héjon két-két vezető csapot helyeztem el. Így csak a hornyok által meghatározott pályán mozgatva lehet megtalálni az egyező színeket, amelyek a gömbhéjak furatai szélén vannak felfestve. Ez lényegesen megnehezítí a megoldást a szabadon futó változathoz képest. Egyik lehetséges kiviteli alak szerint, a színezett részek különböző plasztikai felületkialakítással készülnének. Ez vakok számára is használhatóvá tenné a játékot.

Ezt a találmányomat követte egy hétköznapi használatra tervezett műanyag patent, amit textil és egyéb hordozóra lehet erősíteni. Erre a találmányomra meg is kaptam a védelmet.

 

"TAPOSSA LAPOSRA!"

Az alábbi képsorok ezt a szlogent illusztrálják. Azért adom közre, mert láttam egy ÖKO műsorban egy nagyon szépen kivitelezett palackprést, aminek nem volt semmi értelme, de jó drága lehetett. Ugyanis a műanyagpalackot függőlegesen préselte össze, mire a fránya palack rugalmas harmonika módjára kirúgta magát, és legalább félpalacknyi helyet foglalt el a kukában. Az alábbi módszerrel töredéknyi helyet foglal, biztonságból rácsavarhatjuk saját kupakját is, ezzel megakadályozzuk, hogy melegedés hatására visszanyerje alakját.

És sose felejtsük: A LÁB MINDIG KÉZNÉL VAN !

 

 

 

BELTÉRI AJTÓZÁR

Húzásra, tolásra nyílik, belülről reteszelhető megoldás

 

Az első barkácsolt változat

 

Szerszámkészítő által modelezett működő próbadarab 1.

 

Szerszámkészítő által modelezett működő próbadarab 2.

 

 

A kiállításra készített plakát

 

M.I.

 

Márta Sebők Miklós barátunkkal

 

 

Orffyreus nyomában

Perpétu stabile 1.

 

Perpétu stabile 2

 

 

Készül a NAGY GETYŰ

(szupertitkos)

Sok enegiám ment el, mire felébredtem.

Örökmozgó

Az örökmozgó létezik
A hit hajtja és a képzelet
Felnőtt gyermekek tervezik
Momentán Isten helyett

Utolsó találmányom egy "Széf" elnevezésű logikai játék. Elvittem a Rubik Stúdióba, ahol ráébresztettek, hogy az ügyességi logikai játékok ideje lejárt.

 

safe1

Kezemben látható a "Széf" elnevezésű logikai játék működő "deszka-modellje".

Alaphelyzetben a tárcsák színei egy-egy sorban állnak. A kulcsot elfordítva, és ki-be tolva a

tárcsák elfordulnak, a színek összekeverednek. Ezután kezdődhet a játék. Vissza kell rendezni a tárcsákat alaphelyzetbe. Ekkor van "nyitva" a széf.

 

 

safe2

 

 

az oldal még fejlesztés alatt

 

 

 

 

MIÉRT HAYKOVATS? ÖNÉLETRAJZ BLOGkOLÁS NAGYVÁROSI AUTÓZÁS

TALÁLMÁNYOK "A VÉLEMÉNY SZABAD" ILYÉS MÁRTÁRÓL FOTÓ GALÉRIA

KÉPZŐDMŰVEIM AZ ORFEÓRÓL VERSEIM AKTUÁLIS RECEPTEK EMLÉK-KÉPEK Kapcsolat