MÁSOLATOK MÁSOLATOK

 

Kevés festő tud megélni művészetéből. Egyesek tanítanak, mások restaurálnak, vagy egyéb munkával keresik a betevőre valót. Én a betegségem miatt csak a festéssel tudtam hasznossá tenni magam. Úgy adódott, hogy egy kedves ismerősünk felkért, hogy fessem meg egy Kádár Béla kép másolatát. Árverési katalógusban volt a fotó, és a kezdő ár is millió felett volt. Ismerősünk beleszeretett a képbe, de nem volt annyi pénze, hogy eséllyel licitálhasson. Elvállaltam, mert Kádár olyan korszaka volt, amely közel állt hozzám. De csak hasonlót tudtam festeni. Mégis tetszett a megrendelőnek. Ez az eset volt előzménye a néhány évvel később létrehozott „Szellemidézés” sorozatomnak. A továbbiakban egyre több ismerős, barát rendelt másolatokat. István egy öreg epidiaszkóppal az alapra vetítette a képet, és körberajzolta a kompozíció főbb elemeit. Így már könnyedén helyükre tehettem a színeket. Az alábbi fotók illusztrálják munkánkat.

 

ABA-NOVÁK VILMOS : ANYA GYEREKKEL

 

SCHÖNBERGER ARMAND: NŐI AKT

 

SZÖNYI ISTVÁN : ANYA GYERMEKÉVEL

 

EMÖD AURÉL : NŐ MADÁRRAL

 

EMÖD AURÉL : BALKON

 

SCHEIBER HUGÓ : TÁNCOSNŐ

 

VASZARY : TENGEPARTI NAPOZÓ

 

VASZARY : NŐK A TENGERPARTON

 

VASZARY : TENGEPARTI AKT

 

VASZARY : KERTAJTÓBAN

 

BERÉNY RÓBERT : GORDONKÁZÓ NŐ

 

 

NN. MESTER : TRIPTICHON

 

MAZZAG : "SZÍNES SZÍVES"

 

MAZZAG : és m.i.

 

MAZZAG : TULIPÁNOK

 

Ezeket a dögös Mazzag képeket István kenyte-vágta, én csak a színek kikeverésében segítettem.

A többi másolat létrehozása tanulságos ujjgyakorlat volt számomra. Ráadásul, ezek a megrendelések segítettek bizonytalan anyagi helyzetünkön.

 

AZ ÚT PÁLYÁZAT A BÉKE SZÍNEIMŰCSARNOK ABSZTRAKTOKREÁL-SZÜRREÁLVIRÁGOKÖLELÉSSZELLEMIDÉZÉSMÁSOLATOKTANULMÁNYOKPASZTELL KÉPEK HAJÓGYÁR-BÁNYA-KÍSÉRLETEK "EMBERMESÉK" MŰHELYTITKOK MÚLTBAMERÜLÉS ÁTHATÁSOK VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG KAPCSOLAT